måndag 28 november 2011

Lussebullar i raketfart



Halloj!

Är ni klara med lussebullebaket för i år eller behöver ni fylla på förrådet? Som utlovat kommer här mitt superduperknep som gör att baket går på ett kick! =)


Mitt recept är utan Kesella men däremot med massor av smör och socker. Detta gör degen väldigt lättarbetad - och god! Ni kan naturligtvis använda ert eget favoritrecept till lussebullarna, här kommer mitt:

Emmas lussebullar

200 g. smör
½ liter mjölk
1 pkt. jäst
1 - 2 pkt. saffran
2 dl. socker
½ tsk. salt
1 ägg + 1 ägg till pensling
1 ½ liter vetemjöl, drygt
Russin

Smält smöret och värm tillsammans med mjölken till ca 37°. 
Tillsätt jäst, saffran och socker och rör tills jästen smälter. Häll i ägg, salt och mjöl. 
Bearbeta ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.
Låt degen jäsa ca 30 minuter.
Följ instruktionerna på superknepet nedan.
Låt lussebullarna jäsa ytterligare ca 30 minuter.

Pensla med ägg och doppa eventuellt i strösocker.
In i ugnen på 250°, ca 8 minuter.


Kavla ut degen i en fyrkant. Vill man ha någon fyllning i kan man lägga på den nu.


Rulla två av sidorna så att de möts på mitten. Degen ser nu ut som en låååång kikare. ;)


Skär rullarna i skivor, cirka 1 - 1,5 cm tjocka.


Vrid ena halvan av "kikaren" ett halvt varv. Klart! Inget rullande och snurrande. =)

Nybakta lussebullar och ett glas kall mjölk - finns det något godare?

Fördelen, förutom att bakandet går på ett kick, är att alla lussebullar blir lika stora. Mina blev vääääldigt stora i år så ett tips är att dela degen i 2 - 4 delar beroende på hur stor deg du har. Om man nu inte tycker att det räcker med allt smör och socker som finns i degen kan *sockerråttan* även strö strösocker över bullarna (jag erkänner, jag är en sockerråtta)! ;)

Jag är långt ifrån en superbagare och den här gången glömde jag helt bort att köpa russin! Men det gör inget, hemma hos oss plockar de flesta familjemedlemmarna ut russinen ur bullarna ändå, hihi.

Lycka till med bakandet!
Kram kram

post signature

15 kommentarer:

  1. Men gud så smart!!! Till och med jag skulle ju se ut som en mästerbagare med det där tipset:))
    Tack, ska nog testa på detta redan veckan som kommer!
    Kram♥ och god morgon

    SvaraRadera
  2. God morgon!
    Det var fiffigt må jag säga!
    Det ska jag absolut prova.
    Tack för tipset.

    Du har väl inte missat att vi lottar ut en julklapp?

    Kram och trevlig vecka
    Anncathrine

    SvaraRadera
  3. Hejsan vännen!
    Hur har du det? Det var länge sen jag kollade in hos dig. Kan man beställa fler timmar på dygnet, jag behöver ett antal :-) Är ju så kul och inspirerande att kolla runt hos mina bloggvänner..men tiden räcker inte till..:(
    Vilket underbart knep du har med lussebaket...
    Det skulle till och med jag klara av :-)
    Ha det gott vännen!
    Kramar i massor!
    Anita K

    SvaraRadera
  4. Mumsigt!
    ... ska prova ditt recept :)

    Kram från Australien♥

    SvaraRadera
  5. Tack för receptet! Vilket smart sätt att snurra bullarna på! Det ska jag testa nästa gång :)
    Kram och godmorgon!

    SvaraRadera
  6. Hej Emma! vilket super tips det måste provas! hur lyckas du få ett bak att se så vackert ut? mitt brukar se ut som villa villekulla hi hi.Ha en fin dag o var rädd om dig ♥ kramiz Jessica

    SvaraRadera
  7. Tack för bra tips med lussebullarna. Har ju redan bakat mina men nästa år ska jag göra som du. Vilket underbart julpynt du har visat i dina senaste inlägg. Så mysigt! Kram Sonja.

    SvaraRadera
  8. Hej
    vilket bra knep det måste jag testa till nästa omgång.
    kram Annika

    SvaraRadera
  9. Hejsan goa du!"

    Och tack för tipset!
    Massor av tid att spara - ska testa det nästa ggn det blir lussebullsbak här hemma!

    Kramen Jenny

    SvaraRadera
  10. Tack...
    Hade behövt det här tipset i går förmiddag när jag slet med en kladdig och svårbakad lussedeg.
    De blev goda, men nästa gång provar jag ditt superrecept!

    Kramar/ Lena

    SvaraRadera
  11. Vilket supertips!! Tack!!
    Mina lussebullar ser nämligen alltid hemska ut!! hahaha
    Nu får man ju alla lika fina!!
    Ska prova ditt recept, för jag har inte bakat nåt än... :)

    kraam Tina

    SvaraRadera
  12. Vilket jättebra tips!! Här hemma gillar inte alla saffransbullar så jag tänkte baka vanliga kanel/kardemummabullar till dem....Jag ska göra dem som dina så blir det liiite lussebullestuk på dem i alla fall...:-)!
    Kram
    Anne-Lie

    SvaraRadera
  13. Tack för tipset!:)
    Jag har inte hunnit med att baka några lusse bullar men ska försöka ta tag i det till helgen!

    Kram/Carita

    SvaraRadera
  14. Vilket bra tips! Tycker att det är lite tråkigt att baka lussebullar för det är lite krångligt, men detta måste jag prova. Jag bakar saffranslängder med vit choklad istället, vilket är jättegott.

    Ha en bra dag!
    Kram Cecilia.

    SvaraRadera
  15. Väldigt finurligt alltid lär man sig ngt nytt ska genast ta efter!

    kram Agneta

    SvaraRadera

♥ Tack för din lilla hälsning, den gör mig så glad! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...